Big bowl ice & Kuih keria antarabangsa

Assalamulaikum.

Last week berkesempatan la jugak keluar mencari makanan. Ada seorang member ni dah berbulan mengajak pergi makan ice bowl dan akhirnya bawak la jugak. Kebetulan hari selasa tu ada hanya satu kelas je plus ada sorang classmate nak masuk JPA jadi bawak la jenjalan for the last time kan. Sweet kan kteowg. hahaha.

BIG BOWL ICE

Lokasi kedai ni banyak jugak kat Melaka ni but we went at Jalan Kota Laksamana. Kedainya di row bertentangan dengan Naan cheese Pak Putra. Kalau itu pon tak dapat nak kesan kat mana boleh saje waze atau google map big bowl ice kota laksamana ok. Tak perlu tanya orang tepi jalan, cuma angkat phone dan search. haha.

Menu dia sumpah berlambak. Satu jam kat situ pon aku rasa tak habis aku nak meneliti menu dia. The good thing is that kau tak perlu order kat orang tu but kau sendiri tulis kat kertas order jadi ambik la berapa banyak masa nak meneliti menu tu.

Desebabkan aku tengah gila durian jadi aku pilih lah durian punya big bowl. Hirisan ice perisa durian bersama buah mangga topping aiscream durian. Marveloussss. Yang member lain ambik chocolate bersama pisang , chocolate bersama kekacang , mangga bersama buah mangga dan butterscotch bersama buah pisang dan mangga.

Harga banyak range based on flavor yang korang pilih la. Perisa yang member aku pilih semua tak lebih sepuluh ringgit. Hanya aku punya je lebih sepuluh maybe sebab buah exotic sangat kot.

ps: Kalau jenis yang memang suka manis and boleh makan portion banyak macam aku then no problem la nak habiskan. Kalau tak nanti jadi sup la.

KUIH KERIA ANTARABANGSAΒ 


Waduh sudah lama sis cari kuih keria nie. Dengar desas desus bertapa sodap nya keria dia jadi haritu dah alang-alang pergi big bowl kita cari la kuih keria ni sekali. Lokasi nya sis pon tak dapat nak beri alamat specific tapi yang pasti die sebelum tempat famous coconut shake klebang bersebelahan masjid.

see the gula melaka glace

Apa yang buat dia special sangat sampaikan famous kemian ialah gula yang digunakan untuk glace kuih keria tu. Other than that its pretty much the same as the regular kuih keria. Gula yang digunakan ialah gula melaka jadi manis die memang kick habis la. Kuih nya pon gemuk-gemuk sesuai la dengan harga nya yang sebijik RM0.50 tu.

Masa beli dapat dua jenis satu keras sikit kuih keria nya, satu lagi lembut. Make sure ada air putih la disisi sebab manis. Aku punya sugar tolerant maybe tinggi rasanya sebab makan 4 biji pon still tak minum air. Budak-budak ni makan satu dah mencari air putih. hahaha.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s