Mee Besen Ori Melaka

Assalamualaikum,

Harinie nak review la sikit pasal mee besen yang agak famous sampaikan orang KL pon mai sini. Lokasi nya di Pangsapuri Laksamana I. Kalau tak tahu kat mana boleh saja waze. Open every day except monday from 3.30 pm – 10 pm. Tidak disarankan datang hari ahad sebab ada pasar kat depan kedai tu jadi kena parking jauh.

Nak datang tu make sure datang awal sebab orang ramai dan tempat terhad jadi kalau datang lambat garenti no giliran jauh. Macam kteowg datang dalam pukul 4. Dapat no 19 dan no giliran masa tu baru no 7. Ada disediakan kerusi dan kipas besar kat luar tapi kalau dah ramai tu sampai atas simen pon boleh duduk.

Maybe sebab hari ahad menyebabkan ramai kot. Kedai tu dia butik cafe jadi tak lah besar mana. 1 jam  jugak la kteowg tunggu. Menu nya taklah banyak mana. The star dish of course lah mee besen dan western talam.

10520684_721732731291565_6164629976476270637_n-horz
Menu

In term of concept this place is pretty creative. Mana ada tempat lain buat hidangan dalam besen ye dak? Kalau nak cerita pasal makanan pulak, mee besen boleh pilih saiz apa nak antara S/M/superbig. Honestly aku rasa saiz besen tu je beza but quantity mcm sama je (aku usha kat meja orang lain). hahaha. Mee nya pon boleh pilih. Kteowh pilih mee soya. Dia ala-ala kuew tiaw tapi lebih kenyal dan kecil. Kuah mee for me is perfect. Seasoning to perfection tambah lagi letak kuah cili hitam. Pergh. Western talam pulak okay. The thing with western food is that they don’t used herb or spices so its like any other western food out there. Faham tak? hahaha. Rasa gitu jelah. Nothing special. But the chicken chop is quite tender. The meat ball is fine (nothing special). The gravy for meat ball is creamy and chicken chop is tasty. The Fries is not soggy which is good and the cheese topping is good.

IMG_2147.JPG
behold….

The only bad review i would say is the carbonara spaghetti. Damn that thing is bland as hell. Haha. Carbonara sepatutnya rasa creamy cheesy gitu tapi aku rasa susu je lebih. Tak sanggup sis makan. Haha. Kteowg order mee besen M kongsi 5 orang plus dua western talam. Aku dgn nomi kongsi talam, lagi tiga kongsi satu talam. Oh sebelum lupa tak boleh bungkus. Kalau tak habis baru boleh bungkus. Tapi kalau kau datang memang nak bungkus tak boleh. Nina nak bungkus jugak so dia order satu besen then bila order sampai kat meja dia panggil balik waiter tu suruh bungkus. hahaha.

Dengar cerita masa tengah tunggu turn, kedai ni akan bukak lagi satu cawangan kat durian daun tak silap aku. So takdelah semua datang kat lokasi ni. Bagi aku worth the wait la even tho lama gila tunggu. Bolehla korang cuba nanti. 🙂

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s